Orzeźwiający, delikatny i lekki dżem arbuzowy to ECHA lata, nawet w najzimniejsze zimowe dni. Wystarczy otworzyć jeden słoik, a pokój wypełni się tym samym ulubionym aromatem sierpnia. Pamiętaj, że im słodszy arbuz – tym mniej potrzebuje cukru.
Składniki
- arbuz (miazga) – 1 kg
- cukier - 800 g
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 szczypta
- wanilina - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń wszystkie pestki z miąższu arbuza i pokrój je tak drobno, jak to możliwe.
Przykryj połową cukru i odstaw, aż pokryje się sokiem.
Odcedź sok z arbuza do rondla i zagotuj.
Dodaj do niego pozostały cukier i kontynuuj gotowanie syropu, aż się rozpuści.
Wlej resztę miąższu tym syropem, gotuj przez kolejne 5 minut i pozostaw do ostygnięcia na noc.
Ponownie zagotuj dżem na średnim ogniu i gotuj do pożądanej gęstości i gładkości.
Dodaj kwas cytrynowy, cynamon, wanilinę lub inne przyprawy do smaku, a po kolejnych 5 minutach zwiń w słoiki.