dżem z arbuza na zimę

40 min
4 porcje
Dżem z arbuza na zimę
ricka_kinamoto, stock.adobe.com
0

Orzeźwiający, delikatny i lekki dżem arbuzowy to ECHA lata, nawet w najzimniejsze zimowe dni. Wystarczy otworzyć jeden słoik, a pokój wypełni się tym samym ulubionym aromatem sierpnia. Pamiętaj, że im słodszy arbuz – tym mniej potrzebuje cukru.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń wszystkie pestki z miąższu arbuza i pokrój je tak drobno, jak to możliwe.

Przykryj połową cukru i odstaw, aż pokryje się sokiem.

Odcedź sok z arbuza do rondla i zagotuj.

Dodaj do niego pozostały cukier i kontynuuj gotowanie syropu, aż się rozpuści.

Wlej resztę miąższu tym syropem, gotuj przez kolejne 5 minut i pozostaw do ostygnięcia na noc.

Ponownie zagotuj dżem na średnim ogniu i gotuj do pożądanej gęstości i gładkości.

Dodaj kwas cytrynowy, cynamon, wanilinę lub inne przyprawy do smaku, a po kolejnych 5 minutach zwiń w słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy