półfabrykaty na zimę
07.04.2023
marynowane pieczarki z octem na zimę bez sterylizacji
45 min
6 porcji
Marynowane pieczarki z octem to świetna przystawka do każdego posiłku. Okazują się delikatne i pachnące, a ocet dodaje lekkiej kwasowości. Jednocześnie powiem Ci, jak prawidłowo je ugotować bez sterylizacji, aby nadal były dobrze przechowywane.
Składniki
- pieczarki - 5 kg
- sól - 100 g
- cukier - 150 g
- woda - 2.5 L
- ocet - 250 ml
- ziele angielskie - 1 art.
- czosnek - 6 ząbki
- liść laurowy - 6 kawałki
- Goździk - 6 pąki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj pieczarki przez 10-15 minut we wrzącej wodzie.
Zagotuj marynatę z 2.5 L wody, cukru, soli i octu.
Włóż grzyby do marynaty i gotuj przez kolejne 15 minut.
Umieść wszystkie przyprawy i dodatki w czystych słoikach.
Włóż tam pieczarki i jeszcze raz zagotuj marynatę.
Napełnij grzyby marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy