półfabrykaty na zimę
13.05.2023
pomidory we własnym soku z octem jabłkowym na zimę
1 godz. 0 min.
4 porcje
To naturalne i zdrowe danie będzie idealnym dodatkiem do zimowego menu. Pomidory we własnym soku są używane w setkach i tysiącach przepisów, więc kilka słoików nigdy nie boli pod ręką. Aby były lepiej przechowywane, dodaj ocet jabłkowy.
Składniki
- pomidory - 4 kg
- sól - 60 g
- cukier - 50 g
- ocet jabłkowy - 50 ml
- czosnek - 4 ząbki
- Goździk - 3 Bud
- liść laurowy - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyciśnij sok z 2.5 kg pomidorów w dowolny sposób.
Zagotuj, dodaj cukier, sól i przyprawy i gotuj przez 10 minut.
Ułóż całe pomidory i czosnek w wysterylizowanych słoikach.
Wlej ocet do gotującego się soku pomidorowego.
Napełnij pomidory i sterylizuj słoiki przez kolejne 15 minut.
Zwiń je na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy