Wśród obfitych i gęstych zup lagman z pewnością plasuje się na szczycie. Gotuję go z rzodkiewką, bez ziemniaków i ostrych przypraw. Jeśli chodzi o makaron, można go kupić w sklepie lub zrobić w domu. To już zależy od czasu i okoliczności.
Składniki
- mięso - 500 g
- makaron - 150 g
- rzodkiewka - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- szczypiorek - 3 stem
- Olej roślinny - 3 art.
- pasta pomidorowa - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso, obrane rzodkiewki, marchewkę i cebulę.
Rozgrzej olej w głębokim kotle, dodaj mięso i smaż na złoty kolor.
Dodaj cebulę z marchewką i czarnym pieprzem. Kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Dodaj rzodkiewkę i koncentrat pomidorowy zmieszany ze 100 ml gorącej wody. Dusić wszystko razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wrzącą wodę, przykryj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Posolić, posypać posiekaną zieloną cebulą i wyłączyć.
W osobnym rondlu ugotuj makaron do miękkości.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę z mięsem i warzywami.