dżem z płatków róży

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z różowych płatków
Oksana Kozharina, stock.adobe.com
0

Z pewnością przynajmniej wielokrotnie słyszałeś o dżemie z płatków róży. Być może nawet udało ci się go wypróbować. A co, jeśli powiem, że nie trzeba go tak długo i trudno szukać, ale można go ugotować samodzielnie?

Składniki

  • płatki róż - 600 g
  • woda - 300 ml
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
  • cukier - 600 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj i spłucz płatki. Pozwól im wyschnąć.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop, aż całkowicie się rozpuści.

Ustaw minimalny ogień i stopniowo dodawaj płatki partiami.

Gotuj dżem, mieszając, przez około godzinę, a na koniec dodaj kwas cytrynowy.

Zwiń różowy dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy