Zaskocz rodzinę niezwykłym przysmakiem: zrób dżem z agrestu i czerwonej porzeczki! Jagody idealnie komponują się ze smakiem i zapachem. Można je gotować w całości lub wstępnie zmielić. Podoba mi się druga opcja, powiem ci teraz.
Składniki
- agrest - 1 kg
- czerwona porzeczka - 1 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń czerwone porzeczki z gałązek, włóż do durszlaka i spłucz.
Oczyść agrest z suchych ogonów i dobrze spłucz.
Przełóż oba półfabrykaty przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok do ostygnięcia.
Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy