Jeśli nadal nie wiesz, co zrobić z pęcherzycą jagodową – oto najlepszy przepis. Taki dżem nie pozostawi nikogo obojętnym, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niezwykły. A jeśli zwiniesz go w małe słoiki, otrzymasz świetny prezent dla przyjaciół.
Składniki
- pęcherzyca (jagodowy) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- wanilina - 0.5 łyżeczka
- woda - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść pęcherzycę i zalej wrzącą wodą przez kilka minut.
Wrzuć do durszlaka i pokrój losowo.
Zagotuj wodę z cukrem, zagotuj syrop do uzyskania gładkości i włóż tam pęcherzycę.
Gotuj dżem przez pół godziny na małym ogniu, mieszając.
Na koniec dodaj wanilinę lub inne przyprawy. Zwiń na zimę w sterylnych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy