Obfita przekąska spodoba się nawet przeciwnikom majonezu. A dokładniej: nikt nie zgadnie, że go tam dodałeś. Bakłażany z majonezem najlepiej gotować na patelni lub głębokim kotle. Podczas duszenia nie oddalaj się od pieca, ponieważ warzywa mogą się przypalić.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i moczyć przez 20 minut w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, posiekać i smażyć na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj bakłażana, przyprawy, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
Dodaj majonez i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż w czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy