Myślę, że nie warto przypominać o ostrości tego sosu. Prawdziwa gruzińska adżika z ostrej papryki i czosnku to danie dla zdesperowanych śmiałków. Tradycyjnie podaje się go z kebabami, stekami, pieczonymi żeberkami i kebabem.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 1 kg
- czosnek - 200 g
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet jabłkowy - 50 ml
- cukier (bez zjeżdżalni) – 3 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona i spłucz.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel półfabrykaty w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj cukier, sól, chmiel suneli i oliwę z oliwek.
Gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Zdejmij patelnię z ognia, wlej ocet i dobrze wymieszaj.
Ułóż Adjikę w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy