Ta opcja różni się od tradycyjnych przepisów dużą ilością czosnku i pachnących zieleni. Z tego powodu smak Ormiańskiej adżiki jest świeższy i bogatszy. Podawaj z mięsem, grillowanym serem i po prostu z plasterkiem cienkiego chleba pita.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 200 g
- pietruszka - 20 g
- kolendra - 20 g
- ocet jabłkowy - 2 art.
- chmiel-suneli - 0,5 CZ. l.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, pomidory i obraną paprykę.
Posiekaj ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze
Połącz wszystko w rondlu, dodaj chmiel suneli i sól.
Gotuj przez 10 minut, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącą adjiką, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy