Który rok zamykam na zimę ogórki z liśćmi winogron. Warzywa są chrupiące i aromatyczne! Ponadto jest to bardzo wygodne: ogórki podaje się na stole, a liście przygotowują dolmę. Polecam użyć do tego litrowych słoików.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- liście winogron - według liczby ogórków
- koperek - 50 g
- czosnek - 6 ząbki
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- cukier - 80 g
- sól - 100 g
- ocet - 100 ml
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz ogórki, liście winogron i koperek.
Zawiń każdy ogórek w liść winogron.
Na dnie czystych słoików umieść koperek, obrane ząbki czosnku, czarny i ziele angielskie.
Ogórki w liściach szczelnie włożyć do słoików, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 30 minut pod pokrywkami.
Odcedź do rondla, dodaj sól, cukier i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ocet, wlej do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy