Niektórzy eksperci zalecają Przekłuwanie każdej jagody. Przyznaję szczerze, że tego nie robię. Mam swój przepis i gęsty dżem agrestowy zawsze uzyskuje się z całych jagód. Cały sekret tkwi w krótkim i wielokrotnym gotowaniu.
Składniki
- agrest - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść agrest i spłucz pod bieżącą wodą.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
Dodaj jagody, gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia i nalegaj pod pokrywką przez 2 godziny.
Gotuj dżem przez 5 minut i ponownie odłóż na bok na kilka godzin.
Po raz trzeci doprowadzić masę do wrzenia, gotować przez 5-7 minut i zamknąć w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy