Jeśli lubisz brzoskwinie tak samo jak ja, na pewno pokochasz ten przepis. Brzoskwinie w syropie z połówkami to uniwersalna konserwacja. Aromatyczne owoce można po prostu jeść, dodawać do deserów, sałatek, wypieków i wielu innych potraw.
Składniki
- brzoskwinie - 2 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie opłucz, obierz, przekrój na pół i usuń pestki.
Umieść połówki brzoskwiń w wysterylizowanych słoikach.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 15 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez kilka minut.
Wlać wrzący syrop do słoików, zwinąć sterylnymi pokrywkami i owinąć ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy