brzoskwinie w syropie połówki na zimę

20 min
8 porcji
Brzoskwinie w syropie w połówkach na zimę
Nitr, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz brzoskwinie tak samo jak ja, na pewno pokochasz ten przepis. Brzoskwinie w syropie z połówkami to uniwersalna konserwacja. Aromatyczne owoce można po prostu jeść, dodawać do deserów, sałatek, wypieków i wielu innych potraw.

Składniki

  • brzoskwinie - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 1,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Brzoskwinie opłucz, obierz, przekrój na pół i usuń pestki.

Umieść połówki brzoskwiń w wysterylizowanych słoikach.

Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 15 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez kilka minut.

Wlać wrzący syrop do słoików, zwinąć sterylnymi pokrywkami i owinąć ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy