Od dawna wiadomo, że klasyczny pasztet z wątroby świetnie komponuje się z sosem jagodowym. Ale aby nie tracić czasu na jego przygotowanie, proponuję po prostu dodać wiśnie. Równie dobrze będzie ze świeżymi jagodami i dżemem.
Składniki
do kanapek:
- chleb - 2 plasterki
- kiełkujące ziarna - 20 g
- wiśnia (świeże lub dżem) – 30 g
do pasztetu:
- wątróbka drobiowa - 200 g
- cebula - 30 g
- marchew - 30 g
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 0,5 łyżeczka
- Sol - 0,5 CZ. l.
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podsmaż wątróbkę drobiową na części masła do miękkości i pozwól jej lekko ostygnąć.
Podsmaż cebulę i startą marchewkę osobno.
Wyślij wątrobę, warzywa, pozostały olej i wszystkie przyprawy do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkości.
Wysusz chleb na suchej patelni i posmaruj pasztetem.
Na wierzch ułóż jagody wiśni i świeże zielone kiełki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy