To danie, które zaskakuje! Dzięki boczkowi i czosnkowi pieczony królik staje się niesamowicie aromatyczny. Już w trakcie gotowania apetyczny zapach zaczyna rozprzestrzeniać się po domu. Najtrudniejszą rzeczą w tym przepisie jest czekanie na gotowe danie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika, dokładnie osusz i pokrój.
Posyp solą, mielonym pieprzem i pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.
Pokrój boczek w cienkie paski.
Rozłóż czosnek na ząbki, każdy lekko zmiażdż rękojeścią noża.
Obierz cebulę i pokrój na pół.
Posmaruj formę masłem, ułóż królika, kawałki boczku, cebulę i ząbki czosnku.
Przykryj pokrywką lub podwójną warstwą folii i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Delikatnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy