dania główne 22.01.2022

Królik pieczony z boczkiem i czosnkiem

2 godz. 15 min.
5 porcji
Królik zapiekany z boczkiem i czosnkiem
weyo, stock.adobe.com
0

To danie, które zaskakuje! Dzięki boczkowi i czosnkowi pieczony królik staje się niesamowicie aromatyczny. Już w trakcie gotowania apetyczny zapach zaczyna rozprzestrzeniać się po domu. Najtrudniejszą rzeczą w tym przepisie jest czekanie na gotowe danie.

Składniki

  • Królik - 1 kg
  • boczek - 200 g
  • czosnek - 1 Głowa
  • cebula - 2 kawałki
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika, dokładnie osusz i pokrój.

Posyp solą, mielonym pieprzem i pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.

Pokrój boczek w cienkie paski.

Rozłóż czosnek na ząbki, każdy lekko zmiażdż rękojeścią noża.

Obierz cebulę i pokrój na pół.

Posmaruj formę masłem, ułóż królika, kawałki boczku, cebulę i ząbki czosnku.

Przykryj pokrywką lub podwójną warstwą folii i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Delikatnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy