Trudno zaskoczyć kogoś zwykłymi frytkami sklepowymi. Co więcej, zawsze mają dużo tłuszczów, aromatów i dodatków. Ale domowe - całkiem zdrowa i uniwersalna przekąska. Zwłaszcza jeśli ugotujesz je z czegoś ciekawszego-na przykład z słodkich ziemniaków.
Składniki
- Yam - 300 g
- oliwa z oliwek - 1 art.
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
- sól - 0.5 łyżeczka
- papryka - 0.5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie umyj słodkie ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Skórkę można usunąć lub pozostawić – w razie potrzeby.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i skrop oliwą z oliwek. Połóż na nim krążki słodkich ziemniaków i skrop olejem na wierzchu. W obu przypadkach powinno być bardzo mało oleju.
Posyp chipsy przyprawami i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec przez 15 minut z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy