![Domowe chipsy z batatów Domowe chipsy z batatów](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10775/c20279c1bc9845d07f3de4ccaa5d3443.jpg)
Trudno zaskoczyć kogoś zwykłymi frytkami sklepowymi. Co więcej, zawsze mają dużo tłuszczów, aromatów i dodatków. Ale domowe - całkiem zdrowa i uniwersalna przekąska. Zwłaszcza jeśli ugotujesz je z czegoś ciekawszego-na przykład z słodkich ziemniaków.
Składniki
- Yam - 300 g
- oliwa z oliwek - 1 art.
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
- sól - 0.5 łyżeczka
- papryka - 0.5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie umyj słodkie ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Skórkę można usunąć lub pozostawić – w razie potrzeby.
![Domowe chipsy z batatów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1 Domowe chipsy z batatów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10775/60ec2b52189577b3b22b4cd206f623fa.jpg)
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i skrop oliwą z oliwek. Połóż na nim krążki słodkich ziemniaków i skrop olejem na wierzchu. W obu przypadkach powinno być bardzo mało oleju.
![Domowe chipsy z batatów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2 Domowe chipsy z batatów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10775/9c944506ff68e610f050a41c03290233.jpg)
Posyp chipsy przyprawami i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
![Domowe chipsy z batatów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3 Domowe chipsy z batatów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10775/67d9096512a31a22e7a94e9725b8523a.jpg)
Piec przez 15 minut z każdej strony.
![Domowe chipsy z batatów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4 Domowe chipsy z batatów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10775/171c26b3014827fc6bf59e4661a3ed24.jpg)
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy