przekąski 21.02.2022

pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą

1 godz. 0 min.
8 porcji
Pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą
0

Taki pasztet różni się nieco od zwykłej pasty do chleba – raczej trzeba go pokroić w plastry. To wspaniały dodatek do talerza mięsnego z przekąskami. Mój ulubiony przepis to kurczak i kolendra. Radzę używać jednorazowych naczyń do pieczenia, aby później nie trzeba było niczego prać.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój filety z uda i wątróbkę na kawałki średniej wielkości, sól i pieprz.

Pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posiekaj cebulę również średnio i smaż do miękkości na maśle.

Pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Ubij jajka solą i śmietaną. Wyślij je do blendera z kurczakiem, wątróbką i cebulą.

Pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj tam zioła prowansalskie, połowę posiekanej kolendry i ubij wszystko, aż będzie gładkie.

Pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Włóż pasztet do foremek, udekoruj pozostałą kolendrą na wierzchu. Umieść na blasze do pieczenia i wlej do niej zimną wodę po brzegi.

Pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Piecz pasztet przez 40 minut w 170 stopniach, w razie potrzeby dodając wodę.

Pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Pozostaw do ostygnięcia w formie lub lepiej-trzymaj w lodówce przez kolejny dzień.

Pieczony pasztet z kurczaka z kolendrą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy