Taki pasztet różni się nieco od zwykłej pasty do chleba – raczej trzeba go pokroić w plastry. To wspaniały dodatek do talerza mięsnego z przekąskami. Mój ulubiony przepis to kurczak i kolendra. Radzę używać jednorazowych naczyń do pieczenia, aby później nie trzeba było niczego prać.
Składniki
- filet z kurczaka (biodra) – 600 g
- wątróbka drobiowa - 700 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana (30%) – 100 ml
- kolendra - 0.5 pęczek
- cebula - 2 kawałki
- masło - 100 g
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Sol - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z uda i wątróbkę na kawałki średniej wielkości, sól i pieprz.
Posiekaj cebulę również średnio i smaż do miękkości na maśle.
Ubij jajka solą i śmietaną. Wyślij je do blendera z kurczakiem, wątróbką i cebulą.
Dodaj tam zioła prowansalskie, połowę posiekanej kolendry i ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Włóż pasztet do foremek, udekoruj pozostałą kolendrą na wierzchu. Umieść na blasze do pieczenia i wlej do niej zimną wodę po brzegi.
Piecz pasztet przez 40 minut w 170 stopniach, w razie potrzeby dodając wodę.
Pozostaw do ostygnięcia w formie lub lepiej-trzymaj w lodówce przez kolejny dzień.