Lubisz zdrowe napoje? Wtedy na pewno musisz wypróbować ten przepis! Kwas Kalinowy jest przygotowywany w domu z dodatkiem miodu i słodu. Możesz użyć świeżych i mrożonych jagód. Najważniejsze jest, aby je posortować i dokładnie spłukać.
Składniki
- Kalina - 400 g
- słód (żyto) – 100 g
- suche drożdże (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- miód - 4 art.
- cukier - 150 g
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody kaliny, opłucz i umieść w głębokim rondlu.
Dodaj cukier, słód i dobrze rozgnieć, aż będzie papkowaty.
Wlej 1 litr ciepłej wody, przykryj gazą i umieść w ciepłym miejscu na 1 dzień.
Dodaj suche drożdże, miód i pozostałą wodę, wymieszaj. Przykryj ponownie i pozostaw na kolejny 1 dzień.
Odcedź, wlej do plastikowych butelek i wstaw do lodówki na 7 dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy