napoje 02.06.2023

kwas chlebowy z kaliny w domu

20 min
18 porcji
Kwas Kalinowy w domu
Olivka888, stock.adobe.com
0

Lubisz zdrowe napoje? Wtedy na pewno musisz wypróbować ten przepis! Kwas Kalinowy jest przygotowywany w domu z dodatkiem miodu i słodu. Możesz użyć świeżych i mrożonych jagód. Najważniejsze jest, aby je posortować i dokładnie spłukać.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody kaliny, opłucz i umieść w głębokim rondlu.

Dodaj cukier, słód i dobrze rozgnieć, aż będzie papkowaty.

Wlej 1 litr ciepłej wody, przykryj gazą i umieść w ciepłym miejscu na 1 dzień.

Dodaj suche drożdże, miód i pozostałą wodę, wymieszaj. Przykryj ponownie i pozostaw na kolejny 1 dzień.

Odcedź, wlej do plastikowych butelek i wstaw do lodówki na 7 dni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy