Pikantne przekąski nigdy się nie nudzą. Bez względu na to, ile jest w spiżarni, do końca stycznia prawie nie ma kilku słoików. Kontynuując apetyczny temat, radzę gotować pomidory z ostrą papryką. Używam tego przepisu przez ostatnie pięć lat.
Składniki
- pomidory - 3 kg
 - ostra czerwona papryka - 1 strąk
 - czosnek - 20 g
 - koperek (parasole) – 4 kawałki
 - pietruszka - jedna trzecia wiązki
 - liść laurowy - 2 kawałki
 - ziele angielskie - 4 groszek
 - ocet - 100 ml
 - cukier - 120 g
 - sól - 100 g
 - woda - 2,8 L
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj pomidory, każdy przebij igłą w kilku miejscach.
Drobno posiekaj ostrą paprykę.
Umieść parasole koperkowe, pietruszkę, przyprawy, posiekany czosnek, ostrą paprykę i pomidory w wysterylizowanych słoikach.
Napełnij górę wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15-20 minut, aby się rozgrzały.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.
Zdejmij z ognia, wlej ocet i wlej do słoików z pomidorami. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy