chrupiąca marynowana kapusta z burakami

8 godz. 30 min.
1 puszka 3 l
Chrupiąca marynowana kapusta z burakami
An-T, stock.adobe.com
0

Moja rodzina uwielbia marynowaną kapustę z burakami. Obrabiany przedmiot jest chrupiący i bardzo jasny. Podaję do wszelkich potraw zimą i poza sezonem. Taka kapusta i świąteczny stół ozdobią i urozmaicą codzienną dietę. Spróbuj koniecznie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kapustę na duże kawałki. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę na półpierścienie, czosnek na talerze. Buraki obrać i pokroić w plasterki.

W wysterylizowanym trzylitrowym słoiku ułóż warzywa warstwami, naprzemiennie cebulę, czosnek, kapustę, buraki i marchewkę. Napełnij słoik szczelnie do góry.

Przygotuj marynatę. Dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet do wrzącej wody. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij marynatę z ognia.

Wlej warzywa do słoika wrzącą marynatą. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 7-8 godzin.

Następnie zamknij słoik nylonową pokrywką i wyślij do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy