chrupiąca marynowana kapusta z burakami
Moja rodzina uwielbia marynowaną kapustę z burakami. Obrabiany przedmiot jest chrupiący i bardzo jasny. Podaję do wszelkich potraw zimą i poza sezonem. Taka kapusta i świąteczny stół ozdobią i urozmaicą codzienną dietę. Spróbuj koniecznie!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kapustę na duże kawałki. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę na półpierścienie, czosnek na talerze. Buraki obrać i pokroić w plasterki.
W wysterylizowanym trzylitrowym słoiku ułóż warzywa warstwami, naprzemiennie cebulę, czosnek, kapustę, buraki i marchewkę. Napełnij słoik szczelnie do góry.
Przygotuj marynatę. Dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet do wrzącej wody. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij marynatę z ognia.
Wlej warzywa do słoika wrzącą marynatą. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 7-8 godzin.
Następnie zamknij słoik nylonową pokrywką i wyślij do lodówki.