dżem śliwkowy w domu

1 godz. 40 min.
3 puszki po 0,5 l
Dżem śliwkowy w domu
annata78, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się przepisem na pyszny dżem śliwkowy. W mojej rodzinie jest uwielbiany, więc zawsze staram się dużo gotować. Dżem jest delikatny i pachnący, o przyjemnej jednorodnej konsystencji. Gęstość przysmaku zależy od czasu gotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.

Umieść śliwki w garnku do gotowania i gotuj na małym ogniu do miękkości (około 15 minut).

Zmiękczone śliwki przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórki.

Ponownie włóż puree śliwkowe do garnka do gotowania, dodaj cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości (1-1, 5 godziny). Nie zapomnij okresowo mieszać i usuwać powstałej piany.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, natychmiast szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy