Chcę podzielić się przepisem na pyszny dżem śliwkowy. W mojej rodzinie jest uwielbiany, więc zawsze staram się dużo gotować. Dżem jest delikatny i pachnący, o przyjemnej jednorodnej konsystencji. Gęstość przysmaku zależy od czasu gotowania.
Składniki
- śliwki - 1,5 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.
Umieść śliwki w garnku do gotowania i gotuj na małym ogniu do miękkości (około 15 minut).
Zmiękczone śliwki przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórki.
Ponownie włóż puree śliwkowe do garnka do gotowania, dodaj cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości (1-1, 5 godziny). Nie zapomnij okresowo mieszać i usuwać powstałej piany.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, natychmiast szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.