Uwielbiam dodawać trochę jabłek do kawioru warzywnego, w tym do cukinii. Dają przyjemną owocową kwaskowatość, która tak harmonijnie uzupełnia przekąskę. Radzę wybrać odmiany kwaśne lub słodko-kwaśne.
Składniki
- cukinia - 3 kg
- cebula - 300 g
- jabłka (kwaśny) – 450 g
- marchew - 450 g
- czosnek - 5 ząbki
- Olej roślinny - 80 ml
- pasta pomidorowa - 70 g
- ocet - 35 ml
- cukier - 1-2 art.
- sól - 1 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój warzywa, jabłka i chnok losowo.
Dodaj olej i gotuj wszystko razem przez około 2 godziny na minimalnym ogniu.
Zmiel kawior blenderem, dodaj pomidora i wszystkie pozostałe składniki i ponownie zagotuj.
Gotuj kawior przez 5-7 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy