Kiedy nie ma ochoty majstrować przy nadzieniu, możesz zrobić bułki maślane. Pachnące, piękne, smaczne i co najważniejsze - wykonane z miłością. Dzięki temu przepisowi ciasto jest bardzo miękkie i nie starzeje się przez długi czas!
Składniki
- mąka - 1 kg
- mleko - 450 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- świeże drożdże - 30 g
- masło - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 80 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
- mleko - 2 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz 1 szklankę ciepłego mleka, cukier, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże.
Przykryj pojemnik ręcznikiem i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, ciasto, pozostałe mleko i stopione masło.
Jajko lekko ubij solą, dodaj do miski i zagnieść miękkie ciasto.
Posyp mąką na wierzchu, przykryj folią spożywczą i wyjmij na 1 godzinę, aby wznieść się w ciepłe miejsce.
Ponownie wymieszaj ciasto i podziel na 17 identycznych części.
Uformuj każdy kawałek w okrągłą kulkę i włóż do wysmarowanej formy.
Wyślij gotowe bułki w ciepłe miejsce na 30 minut.
Posmaruj wierzch jajkiem ubitym z mlekiem. Piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.