pieczenie 22.01.2022

bułeczki maślane

3 godz. 0 min.
17 bułek
Bułeczki maślane
mehdiyevzaur, stock.adobe.com
0

Kiedy nie ma ochoty majstrować przy nadzieniu, możesz zrobić bułki maślane. Pachnące, piękne, smaczne i co najważniejsze - wykonane z miłością. Dzięki temu przepisowi ciasto jest bardzo miękkie i nie starzeje się przez długi czas!

Składniki

do testu:
do smarowania :

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz 1 szklankę ciepłego mleka, cukier, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże.

Przykryj pojemnik ręcznikiem i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, ciasto, pozostałe mleko i stopione masło.

Jajko lekko ubij solą, dodaj do miski i zagnieść miękkie ciasto.

Posyp mąką na wierzchu, przykryj folią spożywczą i wyjmij na 1 godzinę, aby wznieść się w ciepłe miejsce.

Ponownie wymieszaj ciasto i podziel na 17 identycznych części.

Uformuj każdy kawałek w okrągłą kulkę i włóż do wysmarowanej formy.

Wyślij gotowe bułki w ciepłe miejsce na 30 minut.

Posmaruj wierzch jajkiem ubitym z mlekiem. Piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy