Sałatka z fasoli z warzywami na zimę
Sałatka z fasoli z warzywami to wygodny zbiór na zimę. Można go podawać jako niezależną przekąskę lub jako dodatek - jeśli podgrzejesz zawartość słoika. Fasola jest bogata w białka i węglowodany, więc zbiór jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo satysfakcjonujący.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc, a następnie opłucz, gotuj do miękkości i wrzuć do durszlaka.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i pokrój w paski.
Pokrój obraną cebulę w cienkie pierścienie, posiekaj pomidory blenderem.
W garnku do gotowania połącz wszystkie przygotowane warzywa (z wyjątkiem fasoli!), dodaj olej roślinny i gotuj na małym ogniu przez 20 minut po ugotowaniu.
Dodaj gotowaną fasolę, cukier, sól, mielony czosnek i ocet. Mieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut.
Zapakuj gorącą sałatkę do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.