Klasyczny tkemali to sos zrobiony ze śliwki lub śliwki wiśniowej, ale jeśli szukasz alternatywnych opcji, spróbuj zrobić tkemali z tarniny. Ma mocny i niezwykły smak, z którym przedmiot będzie lśnił nowymi kolorami.
Składniki
- turn - 1 kg
- kolendra - 1 pęczek
- mięta - 5 g
- mielona kolendra - 5 g
- czosnek - 3 ząbki
- sól - 10 g
- ostra czerwona papryka - 0.5 kawałki
- woda - 0.5 szklanki
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej tarninę wodą, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Przetrzyj go przez sito.
Zmiel czosnek, kolendrę, miętę i pieprz w blenderze.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki do tarniny i gotuj sos przez kolejne 10 minut.
Włóż go do wysterylizowanych słoików na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy