marynowana kapusta z burakami

30 min
1 słoik
Marynowana kapusta z burakami
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Mówię Ci, jak szybko i smacznie ugotować najpiękniejszą czerwoną kapustę, która zdobi każdy stół samą swoją obecnością. Sekret jest bardzo prosty-trochę buraków i żadnych barwników. Smaczne, zdrowe i bardzo skuteczne!

Składniki

  • kapusta - 1.5 kg
  • Burak - 1 rzecz
  • czosnek - 0.5 głowice
  • woda - 1 L
  • cukier - 3 art.
  • sól - 3 art.
  • czarny pieprz (groszek) – 10 sztuk
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • ocet (9%) – 0.5 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zdejmij górne liście z kapusty i wytnij łodygę. Grubo pokrój Wszystko inne i włóż do głębokiego pojemnika.

Zetrzyj buraki lub pokrój w cienkie paski.

Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub pokrój w cienkie talerze.

Wymieszaj wszystkie warzywa, zetrzyj i włóż do 3-litrowego słoika.

Dodaj cukier, sól, liść laurowy i pieprz do wody, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Usuń pieprz i liść laurowy z marynaty, wlej ocet i natychmiast polej nim kapustę.

Pozostaw na jeden dzień do marynowania w lodówce pod pokrywką, a następnie szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy