Mówię Ci, jak szybko i smacznie ugotować najpiękniejszą czerwoną kapustę, która zdobi każdy stół samą swoją obecnością. Sekret jest bardzo prosty-trochę buraków i żadnych barwników. Smaczne, zdrowe i bardzo skuteczne!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zdejmij górne liście z kapusty i wytnij łodygę. Grubo pokrój Wszystko inne i włóż do głębokiego pojemnika.
Zetrzyj buraki lub pokrój w cienkie paski.
Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub pokrój w cienkie talerze.
Wymieszaj wszystkie warzywa, zetrzyj i włóż do 3-litrowego słoika.
Dodaj cukier, sól, liść laurowy i pieprz do wody, zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Usuń pieprz i liść laurowy z marynaty, wlej ocet i natychmiast polej nim kapustę.
Pozostaw na jeden dzień do marynowania w lodówce pod pokrywką, a następnie szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu.