Dziś przygotujemy pachnące brzoskwinie we własnym soku. Najdelikatniejszy przysmak nie pozostawi obojętnym Twojego gospodarstwa domowego i uzupełni wszelkie desery. Radzę używać dojrzałych, ale gęstych owoców, które dadzą wystarczającą ilość soku i jednocześnie zachowają swój kształt.
Składniki
- brzoskwinie - 1 kg
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.
Połówki brzoskwiń szczelnie ułożyć w uprzednio wysterylizowanych słoikach, posypując warstwą cukru (warstwa brzoskwiń-cukier itp. Przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
Po określonym czasie brzoskwinie wypuściły wystarczającą ilość soku. Umieść słoiki z owocami w garnku z wodą i sterylizuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody (woda w garnku powinna być "na ramionach" słoików).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.