kawior z marchwi na zimę przez maszynę do mięsa

3 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Kawior z marchwi na zimę przez maszynkę do mięsa
Swietłana Jewgrafowa, stock.adobe.com
0

A co z kawiorem marchewkowym? Ostrzegając pytania, powiem od razu: smak gotowanej marchewki w tym kawiorze nie jest całkowicie odczuwalny. Kawior okazuje się smaczny i umiarkowanie ostry. Przygotuj ten żywy cud warzyw, a zimą podawaj z makaronem, ryżem i daniami mięsnymi.

Składniki

  • marchew - 1 kg
  • pomidory - 1,6 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • Olej roślinny - 200 ml
  • ocet jabłkowy - 1,5 art.
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • cukier - 0,5 szklanki
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz marchewki, pokrój w duże koła. Opłucz pomidory, pokrój losowo.

Przepuść przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.

Dodaj sól, cukier i olej roślinny do powstałej masy warzywnej. Mieszaj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dusić kawior przez 1,5 godziny.

Dodaj posiekany czosnek i mielony pieprz i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.

Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Wlej wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy