kawior z marchwi na zimę przez maszynę do mięsa
A co z kawiorem marchewkowym? Ostrzegając pytania, powiem od razu: smak gotowanej marchewki w tym kawiorze nie jest całkowicie odczuwalny. Kawior okazuje się smaczny i umiarkowanie ostry. Przygotuj ten żywy cud warzyw, a zimą podawaj z makaronem, ryżem i daniami mięsnymi.
Składniki
- marchew - 1 kg
- pomidory - 1,6 kg
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet jabłkowy - 1,5 art.
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 szklanki
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz marchewki, pokrój w duże koła. Opłucz pomidory, pokrój losowo.
Przepuść przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Dodaj sól, cukier i olej roślinny do powstałej masy warzywnej. Mieszaj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dusić kawior przez 1,5 godziny.
Dodaj posiekany czosnek i mielony pieprz i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Wlej wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.