Przygotowanie do barszczu z buraków na zimę

1 godz. 0 min.
2 puszki
Przygotowanie do barszczu z buraków na zimę
AB-7272, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę zaoferować Ci przepis na minimalistyczny dressing do barszczu. I chociaż buraki są produktem całorocznym, zimą bardzo wygodnie jest otworzyć słoik takiego półproduktu i bez brudzenia rąk szybko i bez większego marnowania czasu ugotować pyszny i pachnący Barszcz.

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • woda - 1 L
  • kwas cytrynowy - 5 g
  • sól - 30 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Zieleń (opcjonalnie) – 1 pęczek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze opłucz buraki, zanurz je w garnku z wodą i gotuj do połowy ugotowane (około 20 minut po ugotowaniu). Przykryj buraki zimną wodą i ostudź.

Schłodzone buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Jeśli planujesz dodać zielenie, opłucz je, lekko osusz i posiekaj. Połącz starte buraki z ziołami, wymieszaj. Dodaj zmielony czarny pieprz do smaku.

Napełnij wstępnie przygotowane sterylne słoiki burakami.

Zagotuj wodę. Dodaj sól i kwas cytrynowy.

Wynikową wrzącą marynatą wlej buraki do słoików do góry. Słoiki szczelnie zamknąć i ostudzić. Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy