Dzisiaj chcę zaoferować Ci przepis na minimalistyczny dressing do barszczu. I chociaż buraki są produktem całorocznym, zimą bardzo wygodnie jest otworzyć słoik takiego półproduktu i bez brudzenia rąk szybko i bez większego marnowania czasu ugotować pyszny i pachnący Barszcz.
Składniki
- Burak - 1 kg
- woda - 1 L
- kwas cytrynowy - 5 g
- sól - 30 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Zieleń (opcjonalnie) – 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz buraki, zanurz je w garnku z wodą i gotuj do połowy ugotowane (około 20 minut po ugotowaniu). Przykryj buraki zimną wodą i ostudź.
Schłodzone buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Jeśli planujesz dodać zielenie, opłucz je, lekko osusz i posiekaj. Połącz starte buraki z ziołami, wymieszaj. Dodaj zmielony czarny pieprz do smaku.
Napełnij wstępnie przygotowane sterylne słoiki burakami.
Zagotuj wodę. Dodaj sól i kwas cytrynowy.
Wynikową wrzącą marynatą wlej buraki do słoików do góry. Słoiki szczelnie zamknąć i ostudzić. Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu.