szczaw w puszkach na zimę

1 godz. 30 min.
3 porcje
Szczaw w puszkach na zimę
M.V.schiuma, stock.adobe.com
0

W mojej kuchni szczaw nie jest częstym gościem. Pewnego dnia dostałem cały naręcz tej rośliny i pilnie musiałem coś wymyślić. Postanowiłem przygotować się na zimę, zachowując smak i korzyści tak bardzo, jak to możliwe. Zimą używałem do zielonego barszczu, zupy i pikantnych ciast.

Składniki

  • szczaw - 1 kg
  • woda - 1 L
  • sól - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj liście szczawiu, opłucz, włóż do dużej miski i przykryj zimną wodą na 30 minut. Następnie wrzuć do durszlaka, a gdy nadmiar płynu zniknie, pokrój na średnie kawałki.

Zagotuj wodę, ostudź, aż będzie ciepła.

Rozdrobniony szczaw włożyć do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, równomiernie posypać solą i zalać ciepłą wodą. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj półfabrykat szczawiu w puszkach w chłodnym, ciemnym miejscu (można go przechowywać w lodówce).

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy