Keczup kupiony w Sklepie jest dobry, ale domowy jest zawsze smaczniejszy i zdrowszy. Ponadto możesz dodać do niego różne przyprawy i dodatkowe składniki według własnego gustu. Na przykład taki pikantny i pikantny keczup z imbirem.
Składniki
- pomidory - 6 kg
- imbir - 150 g
- Goździk - 1 łyżeczka
- cukier - 400 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- cebula - 5-6 sztuk
- cytryna - 2 kawałki
- sól - 50 g
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cebulę i pomidory losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Przełóż imbir i obrany miąższ cytryny przez maszynę do mięsa, dodaj cukier, zagotuj mieszaninę i gotuj przez 10 minut.
Dodaj sól do masy pomidorowej i przetrzyj przez sito. Ubij masę imbirową blenderem.
Wymieszaj wszystko razem, dodaj przyprawy, gotuj keczup przez kolejne 20 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy