Kontynuując temat konserwacji, chcę podzielić się przepisem na lecho z ogórków, pomidorów i papryki. Lepiej gotować pod koniec lata, kiedy ceny warzyw spadają. Jeśli chodzi o ogórki, możesz użyć nawet skręconych i przerośniętych okazów.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- ogórki - 500 g
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- papryka - 500 g
- cebula - 200 g
- ocet - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 80 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory i ostrą paprykę przez maszynkę do mięsa.
Pokrój ogórki, obraną cebulę i paprykę.
W głębokim rondlu połącz masę pomidorów i ostrej papryki, cukier, sól, przyprawy i olej. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj ogórki, paprykę i cebulę. Gotuj przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet, potnij jeszcze 1 minutę i zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym lecho, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy