morele w puszkach

20 min
12 porcji
Morele w puszkach
Olga Kriger, stock.adobe.com
0

Masz dość dżemów i kompotów? Przygotuj morele w puszkach! Owoce można podawać na deser, używać do nadziewania i dekorowania wypieków. A ze słodkiego syropu powstają pyszne herbaty, galaretki i kompoty.

Składniki

  • morele - 3 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 2,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na plasterki i obierz z nasion.

Ułóż owoce w przygotowanych słoikach.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i kwas cytrynowy.

Napełnij morele wrzącym syropem i sterylizuj przez 15 minut.

Zwinąć i owinąć ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy