Uwielbiam pikantne bakłażany w najróżniejszej formie. W tym w postaci półfabrykatów na zimę. Złap jedną z najsmaczniejszych, a jednocześnie łatwych do przygotowania przekąsek. Zawartość takiego słoika odpowiednio ozdobi rodzinny obiad lub świąteczny stół.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- Olej roślinny - 100 ml
- pomidory - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- papryka - 300 g
- czosnek - 5 ząbki
- kolendra - 30 g
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- ocet - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana w plasterki i usmaż na oleju z obu stron.
Zmiel pomidory, oba rodzaje papryki, czosnek i kolendrę w blenderze.
.Dodaj sól, cukier i ocet.
Ułóż bakłażany i pikantny sos warzywny warstwami w czystych, suchych słoikach.
Sterylizuj słoiki przez 20 minut we wrzącej wodzie i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy