Jeśli wszystko jest jasne z marynowanymi warzywami, marynowane winogrona nadal pozostają osobliwością. Po raz pierwszy zrobiłam to kilka lat temu i od tego czasu zdecydowanie zwijam kilka słoików. Myślę, że na pewno ci się spodoba.
Składniki
- Winogrona - 600 g
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- Zieleń - 1 pęczek
- woda - 600 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż winogrona do sterylnych słoików i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut pod przykryciem.
Odcedź tę wodę i dodaj do niej cukier, sól, ocet i przyprawy do smaku. Zagotuj ponownie.
Zmiel ostrą paprykę. czosnek i zioła. Dodaj do winogron.
Napełnij przedmiot marynatą, sterylizuj słoiki przez kolejne 10 minut i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy