galaretka z irgi

20 min
5 porcji
Galaretka z irgi
Gbuglok, stock.adobe.com
0

Ta wspaniała jagoda jest często pomijana, ale można z niej zrobić wiele smacznych preparatów na zimę. Dzisiaj skupimy się na galaretce z irgi. Należy go ugotować z dodatkiem pektyny. Dzięki niemu można osiągnąć pożądaną gęstość w krótkim czasie gotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Irgu i dokładnie spłucz.

Zalej jagody wrzącą wodą i pozostaw na 2 minuty.

Wrzuć irgę do durszlaka, a następnie przetrzyj przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z 1 kg cukru i odłóż na bok na pół godziny.

Na małym ogniu zagotuj, dodaj pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem i gotuj przez 5 minut.

Włóż gorącą galaretkę irgi do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy