uzbecki nektarynkowy dżem bez pestek

25 min
10 porcji
Uzbecki Nektarynkowy dżem bez pestek
azerbaijan-stockers, stock.adobe.com
0

Wśród szerokiej gamy podgatunków brzoskwini uzbecka nektaryna najlepiej nadaje się do dżemu. Jest jędrny, ma gładką skórkę i bardzo słodki smak. Dżem jest lekki, pachnący i dość gęsty.

Składniki

  • Nektaryna (uzbecki) – 2 kg
  • cukier - 600 g
  • sok z cytryny - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz nektaryny, obierz i posiekaj.

Umieścić w głębokim rondlu, przykryć cukrem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin.

Na małym ogniu doprowadzić masę do wrzenia, gotować przez 5 minut i wyłowić kawałki nektarynek łyżką cedzakową. Syrop i owoce powinny ostygnąć w różnych naczyniach.

Gotuj syrop przez 5 minut, dodaj kawałki nektarynek i gotuj przez kolejne 5 minut. Powtórz procedurę ponownie z łyżką cedzakową.

Zagotuj syrop, wlej sok z cytryny, dodaj nektarynki i gotuj przez kolejne 5 minut.

Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym kocem przez 1 dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy