Wśród szerokiej gamy podgatunków brzoskwini uzbecka nektaryna najlepiej nadaje się do dżemu. Jest jędrny, ma gładką skórkę i bardzo słodki smak. Dżem jest lekki, pachnący i dość gęsty.
Składniki
- Nektaryna (uzbecki) – 2 kg
- cukier - 600 g
- sok z cytryny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz nektaryny, obierz i posiekaj.
Umieścić w głębokim rondlu, przykryć cukrem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin.
Na małym ogniu doprowadzić masę do wrzenia, gotować przez 5 minut i wyłowić kawałki nektarynek łyżką cedzakową. Syrop i owoce powinny ostygnąć w różnych naczyniach.
Gotuj syrop przez 5 minut, dodaj kawałki nektarynek i gotuj przez kolejne 5 minut. Powtórz procedurę ponownie z łyżką cedzakową.
Zagotuj syrop, wlej sok z cytryny, dodaj nektarynki i gotuj przez kolejne 5 minut.
Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym kocem przez 1 dzień.