Jednym z moich ulubionych sposobów robienia fantazyjnych dżemów jest mieszanie składników według koloru. Metoda nigdy nie zawodzi! I wyraźnym tego dowodem jest taki piękny dżem z dyni, pomarańczy i rokitnika.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- Rokitnik - 1 kg
- pomarańcza - 1 kg
- woda - 100 ml
- cukier - 2.5 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj obraną dynię, opłucz rokitnik i obierz pomarańczę ze wszystkich folii.
Przykryj wszystko cukrem i pozostaw na godzinę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, mieszając.
Pozwól masie ostygnąć i powtórz poprzedni krok jeszcze dwa razy.
Przed ostatnim trzecim ogrzewaniem przetrzyj dżem przez sito.
Zwiń go w sterylne słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy