Moja rodzina po prostu uwielbia melony, więc w sezonie kupujemy je często i dużo. Jemy na surowo, dodajemy do deserów i koniecznie robimy przygotowania na zimę. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na dżem melonowy z cytryną.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz Melon, pokrój na pół, usuń nasiona i skórkę.
Pokrój melona na małe kawałki, włóż do rondla z grubym dnem, przykryj cukrem i odłóż na bok na 1 godzinę.
Sparz cytrynę wrzącą wodą, usuń skórkę, wyciśnij sok do osobnego naczynia.
Na patelni z melonem dodaj skórkę i sok z cytryny.
Gotuj wszystko razem przez 10 minut po ugotowaniu, ostudź, a następnie powtórz procedurę jeszcze raz.
Postaw patelnię na ogniu, gotuj przez 5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy