Późną jesienią, kiedy w nocy był już pierwszy mróz, nadszedł czas na zbiory kaliny. Można go wysuszyć, ugotować i schować w zamrażarce. Lubię też gotować sok z kaliny. Najwygodniej jest przepuszczać jagody przez sokowirówkę.
Składniki
- Kalina - 2 kg
- cukier - 400 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody ze szczotek i dokładnie spłucz.
Przełóż Kalinę przez sokowirówkę.
Ciasto zalać wodą i gotować przez 10 minut.
Przecedzić przez sito lub podwójną warstwę gazy.
Powstały bulion wymieszaj z sokiem, kwasem cytrynowym i cukrem. Gotuj przez 20 minut.
Wlać do wysterylizowanych słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy