Najbardziej nieprzyjemną częścią przygotowywania kęsów śliwki wiśniowej jest usuwanie nasion. Zwykle śliwka wiśniowa nie jest tak wygodna jak śliwka, więc będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość i czas. I możesz zostawić wszystko tak, jak jest i zwinąć kompot z żółtej śliwki wiśniowej.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 700 g
- cukier - 300 g
- woda - 2.5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwkę wiśniową i włóż do słoika.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.
Odcedź, zagotuj ponownie, wlej śliwkę wiśniową, przykryj i odstaw na 15 minut.
Ponownie odcedź, zagotuj z cukrem, wlej śliwkę wiśniową po raz trzeci i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy