Panna Cotta jest uważana za jedną z najbardziej wyrafinowanych potraw kuchni włoskiej. Historia tego delikatnego, kremowego deseru sięga ponad 100 lat wstecz. Dzięki temu przepisowi nauczysz się gotować panna cotta z pomarańczą. Ten owoc nadaje deserowi wyjątkowy, świeży i lekki smak.
Składniki
- śmietana (35% tłuszczu) – 500 ml
- cukier - 100 g
- pomarańcza - 2 kawałki
- żelatyna - 10 g
- sok pomarańczowy - 1 szklanka
- woda - 1 szkło
- cukier waniliowy - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj pomarańcze, oparz je wrzącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj skórkę jednej pomarańczy na drobnej tarce.
Wymieszaj żelatynę z kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostaw na 30 minut. Podziel śmietanę na dwie równe części. W jednej części dodaj 50 g cukru, wymieszaj i umieść na kuchence, a drugą część włóż do lodówki.
Gotuj śmietanę przez 10 minut po ugotowaniu na małym ogniu.
Zdejmij śmietanę z ognia, przykryj. Wyjmij pozostałą śmietanę z lodówki i ubij w stabilną pianę.
Umieść miskę żelatyny w łaźni wodnej. Wlej żelatynę do gorącej śmietany cienkim strumieniem. Umieść tam skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i bitą śmietanę. Wymieszać.
Wlej Panna Cotta do misek, napełniając pojemnik w 70%. Wyślij do lodówki na 4 godziny.
Obierz pomarańcze, podziel na kliny. Zagotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, wymieszaj resztę cukru razem z plasterkami pomarańczy i sokiem. Niech ostygnie.
Schłodzone pomarańcze wraz z syropem ułożyć w miseczkach.
Udekoruj plasterkami pomarańczy.