Moim zdaniem tiramisu jest znacznie wygodniejsze do przygotowania nie jednego dużego deseru, ale od razu w porcjach. Co więcej, nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych naczyń. Zwykłe kubki są idealne. Z przyjemnością podzielę się z wami sprawdzonym przepisem na ulubiony deser.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 200 g
- mascarpone - 250 g
- żółtka - 3 kawałki
- cukier - 60 g
- koniak - 30 ml
- ekstrakt waniliowy - 0.5 łyżeczka
- śmietana (33%) – 200 ml
- cukier puder - 20 g
- Kawa (mocny) – 150 ml
- kakao - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij żółtka i biały cukier mikserem.
Dodaj mascarpone z wanilią i wymieszaj.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
Wymieszaj obie masy.
Dodaj koniak do kawy według uznania.
Wlej trochę kremu do szklanek.
Zanurz Savoyardi w kawie i ułóż na wierzchu.
Ponownie rozprowadź krem, ponownie nasączone kawą Savoyardi i ponownie krem.
Posyp kakao tiramisu i wstaw do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy