Panna cotta z mleka to niesamowity Włoski deser. Jest delikatny, a jednocześnie ma niepowtarzalny waniliowy smak. Jeśli uzupełnisz go syropem jagodowym lub karmelowym, nie będziesz mógł oderwać się od stołu.
Składniki
- mleko - 200 ml
- żelatyna - 15 g
- cukier waniliowy - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj żelatynę. Aby to zrobić, weź trochę mleka, wlej tam żelatynę i pozostaw do spęcznienia na 15 minut.
Resztę mleka wymieszaj z cukrem waniliowym i podpal. Nie musisz gotować mleka, po prostu zagotuj i natychmiast wyłącz. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
Gdy mleko jest ciepłe, wymieszaj je żelatyną i wlej do foremek. Wyślij deser do lodówki na dwie godziny, aż całkowicie stwardnieje.
Podczas serwowania deser można posypać startą czekoladą lub polać syropem jagodowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy