Przepis na deser pojawił się w Indiach w XVI wieku. Następnie mleko trzeba było gotować w kotle na stosie, a lód przewożono z Himalajów, aby się ochłodzić. Na szczęście teraz jest o wiele łatwiej, więc indyjskie lody Kulfi z łatwością przygotują każdy.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej mleko do rondla z grubym dnem i gotuj na małym ogniu przez dwie godziny.
Dodaj kardamon, cykorię, cukier i gotuj masę przez kolejne 5 minut.
Zmiel pistacje w blenderze.
Wymieszaj orzechy z mlekiem i ostudź do temperatury pokojowej. Wlać do kokilki i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
Wyjmij lody z zamrażarki, ubij mikserem i wstaw z powrotem na zimno na 1 godzinę. Powtórz procedurę jeszcze raz.
Następnie umieść obrabiany przedmiot w porcjach, włóż patyk do każdej z nich. Włóż lody Kulfi do zamrażarki na 5 godzin.