desery 12.07.2023

indyjskie lody Kulfi

2 godz. 15 min.
4 porcje
Indyjskie lody Kulfi
StockImageFactory, stock.adobe.com
0

Przepis na deser pojawił się w Indiach w XVI wieku. Następnie mleko trzeba było gotować w kotle na stosie, a lód przewożono z Himalajów, aby się ochłodzić. Na szczęście teraz jest o wiele łatwiej, więc indyjskie lody Kulfi z łatwością przygotują każdy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej mleko do rondla z grubym dnem i gotuj na małym ogniu przez dwie godziny.

Dodaj kardamon, cykorię, cukier i gotuj masę przez kolejne 5 minut.

Zmiel pistacje w blenderze.

Wymieszaj orzechy z mlekiem i ostudź do temperatury pokojowej. Wlać do kokilki i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

Wyjmij lody z zamrażarki, ubij mikserem i wstaw z powrotem na zimno na 1 godzinę. Powtórz procedurę jeszcze raz.

Następnie umieść obrabiany przedmiot w porcjach, włóż patyk do każdej z nich. Włóż lody Kulfi do zamrażarki na 5 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy