Włosi to wielcy specjaliści od gotowania. Wszystkie ich potrawy zaskakują fantastycznym smakiem, ale na szczególną uwagę zasługują oczywiście desery. Dziś przygotujemy popularne we Włoszech czekoladowe tiramisu. Gwarantuję, że ci się spodoba!
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 12 sztuk
- mascarpone - 300 g
- śmietana (tłuste) – 200 ml
- czekolada - 150 g
- cukier - 120 g
- kawa (espresso) – 1 kubek
- wanilina - na czubku noża
- koniak - 2 art.
- kakao (do dekoracji) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozbij jedną trzecią czekolady na kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.
Zetrzyj pozostałą czekoladę na drobnej tarce.
Połącz mascarpone, śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, wanilinę i cukier.
Połącz kawę i koniak.
Na dnie przygotowanego naczynia umieść trochę kremu czekoladowego.
Następnie ułóż warstwę ciasteczek i polej aromatyczną kawą.
Dodaj krem i powtórz kroki ponownie. Kontynuuj w ten sposób, aż zabraknie półfabrykatów lub formy zostaną wypełnione.
Posyp czekoladowe tiramisu kakao i kawałkami czekolady, wstaw do lodówki na 2-3 godziny.