desery 27.07.2023

czekoladowe tiramisu

30 min
5 porcji
Czekoladowe tiramisu
Anatoly Repin, stock.adobe.com
0

Włosi to wielcy specjaliści od gotowania. Wszystkie ich potrawy zaskakują fantastycznym smakiem, ale na szczególną uwagę zasługują oczywiście desery. Dziś przygotujemy popularne we Włoszech czekoladowe tiramisu. Gwarantuję, że ci się spodoba!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozbij jedną trzecią czekolady na kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.

Zetrzyj pozostałą czekoladę na drobnej tarce.

Połącz mascarpone, śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, wanilinę i cukier.

Połącz kawę i koniak.

Na dnie przygotowanego naczynia umieść trochę kremu czekoladowego.

Następnie ułóż warstwę ciasteczek i polej aromatyczną kawą.

Dodaj krem i powtórz kroki ponownie. Kontynuuj w ten sposób, aż zabraknie półfabrykatów lub formy zostaną wypełnione.

Posyp czekoladowe tiramisu kakao i kawałkami czekolady, wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy