gęsty dżem-pięć minut agrestu

10 min
8 porcji
Gęsty dżem
Aigul, stock.adobe.com
0

Mam w magazynie wiele ciekawych przepisów na dżem, ale dziś chcę się tym podzielić. Gęsty dżem-pięć minut agrestu - to świetny sposób na pyszne i bezproblemowe zaopatrzenie się w zdrowe jagody na zimę. Jako dodatek zostanie zastosowana pektyna.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść agrest z suchych ogonów, dokładnie spłucz i włóż do rondla.

Dodaj 1 kg cukru i rozgnieć tłuczkiem.

Przykryj i pozostaw na 2 godziny.

Na małym ogniu zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem.

Gotuj przez 5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń dżem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy