kompot z czerwonej śliwki na zimę

25 min
4 porcje
Kompot z czerwonej śliwki na zimę
borisshevchuk, stock.adobe.com
0

Czerwona okrągła śliwka znacznie różni się od czarnej, a tym bardziej od Węgierki. A z niego uzyskuje się najjaśniejsze kompoty. Na przykład taki kompot w puszkach na zimę. Następnie powiem Ci, jak prawidłowo go ugotować!

Składniki

  • śliwki (czerwone) – 500 g
  • cukier - 1-1.5 szklanki
  • woda - 2 l
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż śliwki na połówki i usuń pestki.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i wymieszaj.

Dodaj śliwkę, ponownie zagotuj i gotuj przez 3 minuty.

Dodaj kwas cytrynowy do kompotu, wlej go do sterylnych słoików i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy