Jasne i pyszne pozdrowienia z lata. Zimą otworzysz słoik sałatki Kalejdoskop i przypomnisz sobie słoneczne dni, śpiew ptaków i zapach kwitnącej róży. Ale żeby tak było, warto zająć się zapasami na czas. Ten przepis przyda się w sierpniu, kiedy jabłka zaczną dojrzewać.
Składniki
- papryka - 2 kg
- jabłka - 500 g
- cebula - 3 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- ocet jabłkowy - 100 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 150 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i skrop octem.
Paprykę i cebulę obrać, pokroić.
Wszystko wymieszaj, dodaj czarny pieprz, cukier, sól, olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Przykryj i odstaw na 1,5 do 2 godzin.
Ułóż warzywa w słoikach, równomiernie rozprowadź powstały sok.
Sterylizuj przez 15 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy