Nie musisz być profesjonalnym kucharzem, aby gotować ciasta PP w domu. Nie jest to wcale trudniejsze niż jakiekolwiek domowe wypieki, a czasem nawet łatwiejsze. Tym razem chcę podzielić się moim ulubionym przepisem z wiśniami. Ciasto jest idealne do herbaty i zachwyci domowników.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- kefir - 40 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- mąka ryżowa - 50 g
- substytut cukru - 5 g
- kefir - 300 ml
- twaróg (5%) – 170 g
- żelatyna - 15 g
- substytut cukru - 5 g
- woda - 70 ml
- żelatyna - 5 g
- woda - 40 ml
- substytut cukru - 3 g
- wiśnia (bez pestek) – 250 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka i ubij na szczyty szczyptą soli.
Ubij żółtka ze słodzikiem do smaku. Dodaj kefir i wymieszaj.
Dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj.
Stopniowo wmieszaj białka do ciasta, wlej je do formy i piecz ciasto przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Niech ciasto ostygnie na ruszcie.
W przypadku warstwy wiśni rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją i ubić wszystkie składniki.
Wlej wiśnie na ciasto i włóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
W przypadku twarogu rozcieńczyć żelatynę w wodzie. A następnie ubij mikserem wszystkie składniki razem.
Wlać na warstwę wiśni i ponownie włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Udekoruj do smaku.